Protector - Afaceri in siguranță

Protector - Afaceri in siguranță

PROTECTOR a fost conceput pentru afacerea dumneavoastră!

Evenimentul va debuta la orele 10:00 (înregistrarea participanților 9:30), cu următoarea structură:

Prezentare Oficiul pentru Implementarea Sancțiunilor Internaționale din cadrul MAE – ”Sancțiunile internaționale”;

Prezentare Departamentul pentru Controlul Exporturilor din cadrul MAE – ”Controlul exporturilor de produse militare”;

Prezentare Departamentul pentru Controlul Exporturilor din cadrul MAE – “Embargouri și măsuri restrictive privind exporturile de arme

        Coffee break

Prezentare Departamentul pentru Controlul Exporturilor din cadrul MAE – ”Controlul operațiunilor cu produse cu dublă utilizare”;

        Prezentare Serviciul Român de Informații – ”Indicatori de alertă în operațiuni comerciale cu produse militare și cu dublă utilizare”;

        Pauză de masă 

Prezentare Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare –”Atribuții CNCAN”;

Prezentare Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat – ”Competențe MMACA

Prezentare Agenția Națională de Administrare Fiscală – ”Atribuții ANAF în implementarea sancțiunilor internaționale”;

        Coffee break

Prezentare Agenția Națională de Administrare Fiscală – ”Controlul vamal al operațiunilor cu produse cu dublă utilizare și militare”;

Prezentare Serviciul Român de Informații – ”Implicații ale sancțiunilor unilaterale asupra operatorilor economici români”.

        Evenimentul se va încheia la orele 15:30

 

Organizată cu sprijinul Camerei de Comerț și Industrie Dolj, conferința reunește următoarele instituții:

Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin Departamentul pentru Controlul Exporturilor (ANCEX), vă va expune legislația specifică din domeniul controlului exporturilor de produse cu dublă utilizare și militare.

Aceiași experți vă vor explica care sunt posibilitățile de solicitare de consultanță specializată privind etapele autorizării cu aceste produse, oportunitatea politică a efectuării acestor operațiuni, concordant cu angajamentele internaționale ale României în domeniu, și încadrarea produselor pe listele de control.

Adițional, vi se vor împărtăși informații utile privind condițiile pentru înregistrare și licențiere în vederea efectuării de operațiuni comerciale cu produse militare și obligațiile operatorilor economici, precum și sancțiunile ce se aplică pentru nerespectarea acestora.

Privind regimul de sancțiuni aplicabile în România, reglementat prin rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU și acte juridice ale UE, Oficiul pentru Implementarea Sancțiunilor Internaționale, din cadrul MAE, vă va informa cu privire la consecințele încălcării acestor măsuri restrictive: amenzi, confiscarea bunurilor, blocarea activelor, consecințe de natură penală, restricționarea accesului la servicii bancare/financiare, efecte negative în planul imaginii companiei.

Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliției Române – Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, vă va prezenta date de interes din domeniul transferurilor și exporturilor de arme, explozivi și substanțe periculoase, etapele necesare a fi urmate, documentele obligatorii și sancțiunile în caz de nerespectare a legii.

De asemenea important pentru afacerea dumneavoastră, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va prezenta atribuțiile pe linia implementării sancțiunilor internaționale, inclusiv cele specifice ale structurilor competente. Veți afla despre procesele interne în acest domeniu, respectiv identificarea persoanelor și/sau entităților desemnate de regimurile de sancțiuni internaționale precum și a fondurilor și resurselor economice deținute de acestea, verificările preliminare, emiterea ordinului de blocare a fondurilor și resurselor economice, punerea în aplicarea a ordinului de blocare emis, controlul pentru eventuala constatare a unor sancțiuni.

Totodată, veți fi informat cu privire la aspectele necesar a fi cunoscute despre controlul vamal al operațiunilor vamale cu produse militare și cu dublă utilizare, pentru parcurgerea adecvată a acestui proces.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) vă va informa privind legislația specifică din domeniul exporturilor către piețe supuse sancțiunilor internaționale și etapele de parcurs pentru stabilirea necesității unei autorizații din partea instituției competente.

Veți afla care sunt documentele necesare pentru obținerea autorizației de export a unor produse pe piețe supuse sancțiunilor internaționale și modalitățile de a efectua o proprie evaluare de risc anterior inițierii unei operațiuni de export;

Ministerului Apărării Naționale va prezenta aspecte de interes pentru operatorii economici care solicită organizarea și desfășurarea în unitățile din cadrul Ministerului Apărării Naționale a expozițiilor, demonstrațiilor, întâlnirilor și reuniunilor care au ca scop: activități de prezentare de produse militare și cu dublă utilizare; negocierea sau organizarea tranzacțiilor care presupun scoaterea ori introducerea din sau în interiorul României a produselor militare.

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare vă va informa cu privire la cerințele de securitate nucleară, de protecție a personalului expus profesional, a pacientului, a mediului, a populației și a proprietății, în conformitate cu reglementările și cu respectarea obligațiilor ce decurg din acordurile și convențiile internaționale la care România este parte.

Serviciul Român de Informații vă va prezenta modalitățile de identificare a unor indicator de alertă în operațiunile comerciale cu produse supuse controlului la export, prin analiza atentă a cererii de produse, a partenerului de afaceri, a contractului propus, inclusiv plata și termenii de livrare, precum și modalitățile de efectuare a unei analize de risc a operațiunilor comerciale cu armament convențional.

Totodată, veți fi informați cu privire la implicațiile sancțiunilor internaționale instituite unilateral de state membre UE sau NATO asupra activității operatorilor economici autohtoni în străinătate.

 

Programul național de conștientizare – PROTECTOR se derulează și cu sprijinul Camerei de Comerț și Industrie a României.

Consecventă misiunii specifice a reţelei mondiale a Camerelor de Comerţ, Camera de Comerț și Industrie a României, reprezentant instituţionalizat al mediului de afaceri românesc, susține comunitatea de business și interesele acesteia, prin demersuri specifice de reprezentare și advocacy, concretizate printr-un dialog deschis cu autoritățile administrației publice, mediul asociativ și organismele internaționale publice și private.

Camera de Comerţ şi Industrie a României se poziționează drept un factor de moderaţie între decidentul politic şi mediul privat, fiind pe deplin angajată în conturarea și influențarea politicilor publice de susţinere a antreprenoriatului și a mediului de afaceri, menite să stimuleze dezvoltarea și competitivitatea companiilor şi dinamizarea nivelului investiţiilor.

Cooperarea cu autoritățile administrației publice, dezvoltarea proiectelor cu partenerii externi, diplomaţia economică şi vocea unitară la nivel de sistem – în sensul prioritizării și convergenței intereselor Camerelor de comerţ şi ale comunității de afaceri naţionale, sunt aspecte ce contribuie la consolidarea rolului Sistemului Cameral românesc în rândul organismelor reprezentative ale mediului de afaceri din România şi la materializarea proiectului cameral unitar.

Una dintre cele mai mari provocări, în actualul context economic şi politic global, o reprezintă menținerea competitivității economice, iar eforturile Camerei de Comerț și Industrie a României vizează, în principal, susținerea întreprinderilor, de toate dimensiunile și din toate sectoarele economice, prin oferirea de oportunități, know-how, acces la informaţii în sferele tradiţionale şi, în egală măsură, în mediul virtual, consiliere și suport.

Apartenenţa la Uniunea Europeană şi Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, alături de parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, oferă un cadru amplu de dezvoltare şi pe mai departe, pe toate palierele specifice, Camera de Comerţ şi Industrie a României acționând corespunzător pentru creşterea capacităţii mediului economic de a face faţă provocărilor prezente şi viitoare.

 

One Response

  1. Foarte interesanta aceasta postare.
    Cred ca ar fi utila publicarea datelor la care se vor tine conferintele regionale precum si conditiile de inscriere /participare la acestea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *